miercuri, 14 martie 2012

Metode antice de racire a temperaturii interioare a cladirii

Jaipur (India) - Cum puteau clădirile să-și păstreze temperatura rece, înainte de a se inventa aerul condiționat? Unul din factorii care trebuie luați în considerare înainte de a începe o construcție, este găsirea soluțiilor pentru reducerea consumului de energie, și pentru a avea costuri cat mai reduse de exploatare a constructiei. Pentru a putea găsi cele mai ieftine și eficiente soluții, trebuie sa ne uitam în trecut, și sa învățam sau să îmbunătățim metodele folosite.
  Aflata în Jaipur, regiunea Rajasthan, Academia de moda "Perla", are o temperatura în interiorul acesteia, mai scăzuta cu 20 de grade fata de cea din exteriorul ei. In timp ce exteriorul clădirii are un design modern, si la moda, la baza cladirii se afla un bazin mare de apa - un concept de răcire, inspirat direct de la structurile stepwell, dezvoltate la nivelul local de peste 1500 de ani in urma. 
  Arhitectul Manit Rastogi, cel care a proiectat clădirea, explica cuvântul "baoli", provenit din limba hindusa ce înseamna pasul bine, ca fiind bazine de apă care sunt închise de un "set de pași" (corpuri, scări, etaje). 
  "Atunci când apa se evaporă in căldura, imediat scade temperatura aferenta spațiului înconjurător", spune Rastogi. Tot el se întreabă cum de oamenii din Valea Indusului s-au gândit sa facă ceva atât de elaborat, dar totuși atât de simplu. 


   Întreaga clădire este ridicată deasupra solului pe piloni, s-a creat unui pavilion aerisit și umbrit, care este folosit ca un spațiu de recreere și de expoziție. Aici, în conformitate cu Rastogi, pereții sunt realizați dintr-un material absorbant de căldură, care creează o "bancă termică" - deci căldura este eliberată lent pe timp de noapte atunci când temperatura scade.
   Cu secole în urmă, ecranele grilaj sau "jaali" filtra lumina directă a soarelui în palate.Efectul a fost decorativ și a ajutat la reducerea de căldură. De asemenea, la Academia Pearl, un ecran de grilaj din beton rulează pe lungimea clădirii și oferă o răcire a temperaturii din exterior cu câteva grade Celsius. 
    Succesul Academiei din punctul de vedere al  proiectării ecologice a avut un impact asa de mare încât regulamentele - bazate pe aceste tehnici de răcire pasivă - au fost introduse anul trecut, pentru toate clădirile guvernamentale indiene.

 

sursa: cnn.com

Un comentariu:

  1. la baza cladirii se afla un bazin mare de apa - un concept de răcire, inspirat direct de la structurile stepwell, dezvoltate la nivelul local de peste 1500 de ani in urma. tehnici de umbrire

    RăspundețiȘtergere