vineri, 23 martie 2012

Casa perfecta

      Primele criterii de care trebuie sa tineti cont atunci cand decideti sa construiti o casa sunt cele legate de prezenta utilitatilor si de distanta la care se afla acestea fata de terenul pe care il detineti.
       Reteaua de apa si canalizare trebuie sa se afle la o distanta de min 3 m, iar statiile de epurare ale apelor uzate menajere se amplaseaza la o distanta de minimum 300 m de zona de locuit. Trebuie sa tineti cont ca fiecare metru in plus fata de aceste repere se transforma in costuri suplimentare. 
       Distanta locuintei fata de liniile electrice aeriene trebuie sa fie de 20-30m, iar fata de conductele de gaz sa fie cuprinsa intre 1,5-2 m pentru cladirile fara subsol si 3 m pentru cele cu subsoluri.
      Din punctul de vedere al asezarii casei in functie de punctele cardinale, in general oamenii simt nevoia de spatiu si lumina. Ca urmare, nu este recomandabila asezarea spatiilor interioare importante catre nord (nord-est) si, mai putin, catre vest. Pentru un teren cu latura de sud spre strada si cea de nord spre spate, va exista o problema importanta: spatiile principale daca vor fi orientate spre nord, vor fi lipsite de lumina directa a soarelui, iar daca vor fi orientate spre strada (sud) vor fi lipsite de intimitate.
Orientarea camerelor: 
  • Living Room: nord/vest; aceasta camera trebuie sa fie scaldata in lumina naturala ziua, sa fie calduroasa iarna si racoroasa vara. 
  • Bucataria: spre nord, camera nu va fi incalzita simtitor din cauza aragazului si a soarelui care bate in geamuri ( daca sunteti pasionati de gatit). Daca nu sunteti pasionati atunci e bine sa fie orientata spre sud. 
  • Grupul Sanitar ( Baia ): poate fi orientata cam in orice directie. (la fel si dressingul, pt ca nu are nevoie de geamuri).
  • Dormitorul: spre vest, va fi iluminat in timpul diminetei, iar dupa-amiaza va fi umbra si o atmosfera care indeamna la odihna.
  • Birou: spre nord, pentru a profita cat mai mult timp de lumina naturala. 
Electrocasnicele eco-friendly
         Electrocasnicele ecologice sunt, de fapt, acele aparate realizate în proporţie de 93% din materiale reciclate şi care funcţionează cu un consum redus de energie şi de apă. Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de electrocasnice este faptul că vă ajută să economisiţi bani datorită consumului mic de energie pe care îl implică. Studiile au demonstrat că un aparat electrocasnic vechi consumă cu 60% mai multă energie decât unul nou, încadrat în clasa energetică A++. Majoritatea aparatelor electrocasnice sunt clasificate în funcţie de consumul energetic în: foarte economic (A++), economic (A+), consum mediu (A) şi consum ridicat (B). Prin achiziţionarea unui aparat electrocasnic din clasele A++ sau A+, nu numai că vă veţi bucura de economie în ceea ce priveşte factura la electricitate, dar veţi opta şi pentru un stil de viaţă eco. Dar nu doar clasa energetică a fiecărui aparat electrocasnic are un rol important în consumul redus de energie, foarte mult contând şi modul în care acestea sunt folosite. Un simplu exemplu îl constituie spălarea vaselor. Dacă veţi opta să le spălaţi manual, veţi consuma cu 37% mai multă apă decât dacă veţi utiliza o maşină de spălat vasele. Mai mult decât atât, când umblaţi la frigider este indicat să ţineţi uşa cât mai puţin deschisă, pentru că, în caz contrar, permiteţi intrarea aerului cald, iar aparatul merge mai mult şi, implicit, consumă mai multă energie pentru a-şi regla temperatura.

Un comentariu: