Reglementat prin Legea 287/2009, noul Cod Civil a intrat in vidoare incepand cu 1 octombrie 2011. In capitolul 2 din noul cod se face referire la distanta legala ceruta de anumite constructii si lucrari de santier, limitele pentru vederea asupra proprietatii vecinului si dreptul de trecere. Astfel, proprietarul este obligat sa isi faca streasna casei in asa fel incat apele provenite de la ploi sa nu curga pe terenul vecinului. O alta referire la distanta minima in constructii o aduce articolul 611, care prevede ca orice constructie sau lucrare se poate realiza numai cu respectarea unei distante minime de 60 cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor, exprimat in scris.
De la articolul 614 pana la 616 se aduc reglementari ce vizeaza vederea asupra proprietatii vecinului. In cazul in care exista un zid comun intre proprietati, nu este permis sa se faca o fereastra sau o deschidere decat cu acordul partilor.
Este obligatoriu sa se pastreze o distanta de cel putin 2m intre terenul vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acesta. Ferestra sau balconul, neparalele cu linita de hotar si orientate spre fondul invecinat sunt interzise, daca se afla la o distanta mai mica de 1m.
Incepand cu articolul 617 sunt specificate normele cu privire la dreptul de trecere la drumul public. Astfel, proprietarul unui teren care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa e se permita trecerea pe lotul vecinului. Trecerea trebuie sa se faca astfel incat sa nu aduca vreo stanjenire dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publica. In situatia in care mai multe fonduri vecine beneficiaza de acces la drumul public, trecerea se va face pe fondul caruia i s-ar aduce cele mai putine prejudicii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu